Ankanlihan eettisyys

Mitä stressihormonit tekevät lihalle?


Räpylätori ei tehotuota lihaa. Satsaamme kilomäärän sijasta makuun, laatuun ja puhtauteen. Näistä kolmesta ei voida puhua puhumatta eläimen stressistä.

Nopean ja kivuttoman teurastuksen jälkeen lihasten glykogeeni muuttuu maitohapoiksi. Tämä prosessi tekee lihasta mureaa, herkullista ja hyvin säilyvää. Pelkoa tai kipua kokeva eläin taas "menee hapoille" jo ennen kuolemaa, jolloin kemiallinen prosessi häiriytyy.

Stressihormonit pilaavat lihan muuttamalla pH-tasoa bakteerien eduksi. Tuotteen hygieeninen laatu kärsii ja säilyvyysaika lyhenee. Eläimen kokemus siis vaikuttaa suoraan paitsi kuluttajan makunautintoon, myös lihan turvallisuuteen.

Jo tuhansia vuosia sitten paimentolaiskansat tunsivat laatulihan salaisuuden. Paimenilla oli tapana kantaa vastasyntyneitä karitsoja sylissään. Myös tuttipulloruokintaa harrastettiin. Miksi ihmeessä?

Monilla eläinlajeilla on vastasyntyneenä tietty leimautumisaika. Jos ihminen käsittelee niitä tänä aikana, ne eivät pidä häntä myöhemminkään petona. Näin leimautettu tuotantoeläin ei joudu paniikkiin teurastustilanteessa, eikä siis eritä myrkyllistä stressihormonien tulvaa pilaamaan lihaa. Kantaessaan vastasyntynyttä karitsaa paimen tuotti huippulaatuista lihaa. Myös lauman siirtely kävi helposti ja tarkasti ilman pakoreaktiota. Aikaa jäi syömiseen ja lepoon. Eläimet pysyivät terveinä.

Rauhallinen karja kertoi paimenen ammattitaidosta. Jos kiinni otettu eläin joutui paniikkiin tai koki kipua, lihan ei katsottu edes kelpaavan ihmisravinnoksi. (!)

Tämä vanha ymmärrys on ollut kadoksissa tehokkuuden aikakaudella. Nyt se on uudelleen löytymässä. Uudet tutkimukset todistavat paimentolaisten tiedon oikeaksi. Eläin ei saa tyhjentää glykogeenivarastojaan väärällä hetkellä. Toisin sanoen, se ei saa kokea kipua tai pelkoa teurastettaessa.

Räpylätorin ankkojen koko elinkaari on stressitön:

-Poikaset kuoriutuvat omalla tilalla => ei kuljetuksia.

-Pienet kasvatuserät => poikaset tottuvat ihmiseen leimautumisaikana.

-Linnut ulkoilevat ympäri vuoden säiden salliessa. Uiminen aktivoi sukimista ja rasvarauhasen toimintaa, jolloin sulkapeitteestä tulee likaa ja vettä hylkivä. Ulkoileva ankka on rento ja tyytyväinen.

-Teurastus tapahtuu nopeasti ja kivuttomasti omassa tilateurastamossa => ei taaskaan kuljetuksia. Ei muutosta tuttuihin rutiineihin. Ei hälyä tai vieraita ihmisiä. Aikaa kiinniotosta teurastukseen kuluu muutama minuutti, joten glykogeenivarastot ovat täynnä. Tästäkin syystä Räpylätorin ankanliha on erityisen mureaa, maukasta ja hygieenistä.

Lue lisää stressihormonien vaikutuksesta lihan laatuun (englanniksi).